Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Το μεγάλο «deal» που φέρνει ένα βήμα πιο κοντά τον απόλυτο έλεγχο στα τρόφιμα

Του Άρη Δημόπουλου

Σε μία είδηση που πέρασε από πολλά μεγάλα ΜΜΕ στα "ψιλά", το πράσινο φως δόθηκε προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα από τα μεγαλύτερα deal στον χώρο της παγκόσμιας αγοράς σιτηρών και φυτοφαρμάκων, με πρωταγωνιστές τις πασίγνωστες πλέον πολυεθνικές Monsanto και Bayer.

Πρόκειται για μία συμφωνία-μαμούθ δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων (που άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2016), με γνώμονα τον έλεγχο της παραγωγής και του μοιράσματος σπόρων και φυτοφαρμάκων σε πάνω από το 1/4 της παγκόσμιας ζήτησης.

Ως εκ τούτου η εξαγορά της Monsanto από την Bayer αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά, από κοινού με την παράλληλη πώληση περιουσιακών στοιχείων της δεύτερης στην ανταγωνίστρια πολυεθνική BASF.

Πιο συγκεκριμένα η Bayer υποσχέθηκε να πουλήσει ορισμένες μονάδες παρασιτοκτόνων και σπόρων της στην BASF προκειμένου να καθησυχάσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να επέλθει η συμφωνία για τον σχεδόν μονοπωλιακό έλεγχο των σπόρων σε ΗΠΑ και γηραιά ήπειρο.



Τι κι αν εκφράζονται ανοικτοί πλέον φόβοι για ένα μονοπώλιο στην παγκόσμια παραγωγή που θα μπορούσε να προκαλέσει από τεχνητές ελλείψεις μέχρι και εισαγωγή "μεταλλαγμένων σπόρων" στο σύνολο των καλλιεργειών παγκοσμίως;

Απορρίπτοντας τους παραπάνω κινδύνους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε το πράσινο φως, με την επίσημη δικαιολογία πως « θα υπάρξει αποτελεσματικός ανταγωνισμός και καινοτομία στους σπόρους, στα παρασιτοκτόνα και στις αγορές ψηφιακής γεωργίας μετά τη συγχώνευση».

Θυμίζουμε πως δύο αμερικανικοί κολοσσοί που δραστηριοποιούνται επίσης στον τομέα των τροφίμων και των φυτοφαρμάκων, η Dow Chemical και η Dupont, θέλουν επίσης να συγχωνευθούν, δημιουργώντας σταδιακά μία ενιαία αγορά (ή επιτροπή) εγκεκριμένων τροφίμων.

Στο στόχαστρο φυσικά βρίσκονται πρωτίστως οι αγρότες, που ήδη καλούνται σε πολλές χώρες να δεχθούν τους «πολυεθνικούς σπόρους».

Σας θυμίζουμε ένα πολύ πρόσφατο βίντεο σχετικά με τα δηλητήρια που βάζουμε καθημερινά στο στόμα μας, προερχόμενα από πολυεθνικές-"τέρατα" όπως η Monsanto.

Όλα αυτά φυσικά γίνονται αποκλειστικά και μόνο για το "καλό και την πρόοδο της ανθρωπότητας":




el.gr

from The Secret Real Truth http://ift.tt/2G66Kq8
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου