Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Πώς 51 Έλληνες "ακτιβιστές - αγρότες" κατακτούν τα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ

http://ift.tt/1SqbdU87Grapes 

51 αγρότες - ακτιβιστές… κατακτούν τα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ


Ιπτάμενες συσκευές πετούν πάνω από τα αμπέλια για να εντοπίσουν αν χρειάζεται πότισμα ή ψεκασμό ή οτιδήποτε άλλο απαιτείται προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι καταστροφής. 

Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας έχει γίνει πραγματικότητα στο Κιάτο Κορινθίας. Εκεί όπου 51 αγρότες αποφάσισαν να συμβαδίσουν με την τεχνολογία. Μια «ελίτ αμπελουργών» που συγκρίνεται μόνο με τους κορυφαίους της υφηλίου. Οι σύγχρονοι αγρότες κάθονται μπροστά στο PC τους και βλέπουν ότι καταγράφουν οι ιπτάμενες συσκευές που πετούν πάνω από τα αμπέλια. 

Οι πληροφορίες για τη θερμοκρασία και την υγρασία αποδεικνύονται σωτήριες για την επιβίωση του αμπελιού. Η πρόβλεψη ενδεχόμενων ασθενειών όχι μόνο μπορεί να σώσει το αμπέλι, αλλά και να περιορίσει τους ψεκασμούς συμβάλλοντας ακόμα και στη μείωση του κόστους καλλιέργειας.

Ο μεγαλύτερος ενοποιημένος αμπελώνας επιτραπέζιου σταφυλιού στην Ελλάδα, 1.900 στρεμμάτων βρίσκεται στο Κιάτο, με πλήρη καθετοποιημένη παραγωγή –από το χωράφι μέχρι το σούπερ μάρκετ- και στόχους  ποιοτικά προϊόντα και μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η διαδρομή της Πήγασος Αγροδιατροφή Α.Σ. ξεκινάει εν μέσω οικονομικής κρίσης, το 2010, από 7 τολμηρούς παραγωγούς. Στους επτά πρωτεργάτες οφείλει και το όνομά του, «7Grapes». 

Τα σταφύλια, που καλλιεργούν οι 51 σύγχρονοι αγρότες, σε Πελοπόννησο, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία, εξάγονται 100%, για να φθάσουν στα ράφια σούπερ μάρκετ του εξωτερικού: Marks & Spencer, Waitrose, Sainsbury's, Tesco, Co-op,  Aldi, Delhaize, κ.ά. 



Ούτε καν τα capital controls δεν έχουν αγγίξει την εταιρεία. «Μα τι λέτε; Τα σούπερ μάρκετ μας ζήτησαν ως προϋπόθεση για να συνεργαστούν μαζί μας να τους υποβάλλουμε τρία διαφορετικά σενάρια (risk management) για τον τρόπο που θα τους προμηθεύσουμε αν παρουσιαστεί πρόβλημα Βαδίζουμε με πλάνο και οργάνωση. Μην ξεχνάτε ότι ξεκινήσαμε στη χαραυγή της κρίσης» επισημαίνει ο κ. Μάρκος Λέγγας, ο οποίος θεωρεί ότι είναι «αγρότης –ακτιβιστής». 

Με μεταπτυχιακές σπουδές στην τεχνολογία τροφίμων, στη διοίκηση και εμπειρία σε μεγάλες εταιρείες τροφίμων του εξωτερικού, ο κ. Λέγγας είναι ο άνθρωπος που οδηγεί την πρωτοβουλία των 51 παραγωγών, οι οποίοι επιδιώκουν την αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών, με την ενσωμάτωση και την εκπαίδευση νέων παραγωγών από την Κορινθία, την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. 

Η Πήγασος συμμετέχει στο πιο σύγχρονο διεθνές πρόγραμμα για την  υιοθέτηση ενός βιολογικού τρόπου καλλιέργειας χωρίς δραστικές ουσίες, λαμβάνοντας τεχνογνωσία από την Bayer. Το διεθνές πρόγραμμα Food chain partner ship programme της Bayer βρίσκεται σε εξέλιξη μια οκταετία. 

Βασική  ιδέα του προγράμματος είναι το τρίπτυχο προστασία περιβάλλοντος, προστασία καταναλωτή και προστασία γεωργού. Για να επιτευχθούν υψηλές προδιαγραφές μια χημική εταιρεία αναλαμβάνει  να βοηθήσει τον παραγωγό.

Στη βάση αυτή η Bayer ανέλαβε περίπου 200 projects σε όλο τον κόσμο σε συνεργασία με παραγωγούς. Τα 40 από τα προγράμματα αυτά επιλέχθηκαν ως «good practices». Ένα από τα 40 project είναι η συνεργασία με την 7 Grapes – Pegasus Coop, το οποίο παρουσιάστηκε ως "best in class" σε παγκόσμια κλίμακα.

Σήμερα, η 7Grapes κοιτάζει με αισιοδοξία το μέλλον.   Προσηλώθηκε σε ένα προϊόν και έδωσε βαρύτητα στο πιο σημαντικό project, την αειφόρο καλλιέργεια των αμπελιών. Η 7Grapes φροντίζει να προλάβει τις εξελίξεις, καθώς στο μέλλον οι μεγάλες εταιρίες δε θα συνεργάζονται με τους παραγωγούς που δεν έχουν πιστοποιητικά αειφόρου καλλιέργειας. «Αν δεν κάνουμε κάτι σήμερα οι πόροι του πλανήτη θα αρχίσουν να εξαντλούνται μετά το 2025» λέει ο κ. Λέγγας. 

Αρωγός και συνεργάτης της εταιρίας είναι η  Τράπεζα Πειραιώς, η οποία στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας, ενισχύει έμπρακτα την πρωτογενή παραγωγή με βέλτιστες χρηματοδοτικές λύσεις των καλλιεργειών τους. 

Το Πρόγραμμα καλύπτει όλη την παραγωγική, εφοδιαστική και μεταποιητική αλυσίδα του προϊόντος υποστηρίζοντας την επωφελή συνεργασία παραγωγών και επιχειρήσεων μεταποίησης και εμπορίας, αλλά και τη διάθεση της αγροτικής παραγωγής, με μια κοινή συμφωνία προς την κατεύθυνση του αμοιβαίου οφέλους.

Ο παραγωγός μέσω της ειδικής κάρτας, την οποία παραλαμβάνει χωρίς χρέωση, έχει  εξασφαλισμένο ρευστό, με επιτόκιο από τα χαμηλότερα της αγοράς των επαγγελματιών. Με τον τρόπο αυτό καλύπτει  το κόστος παραγωγής, από την αγορά των αγροτικών εφοδίων μέχρι την ενέργεια και τα εργατικά, πετυχαίνοντας χαμηλότερες τιμές. Οι επιχειρήσεις και οι συνεταιρισμοί από την πλευρά τους εξασφαλίζουν την απαιτούμενη πρώτη ύλη, προγραμματίζουν τις πληρωμές και γενικότερα τις ταμειακές τους υποχρεώσεις, ενώ είναι συνεπείς σε συμφωνίες και ρήτρες για την παράδοση των προϊόντων. 

Η Πειραιώς έδωσε και πρόσθετη ανάσα στους παραγωγούς «αίροντας» ουσιαστικά τα capital controls, καθώς οι αγρότες μπορούν να πληρώσουν τους εργάτες γης εξοφλώντας το εργόσημο, μέσω καταθετικού λογαριασμού, με τη χρήση της «ειδικής κάρτας».

«Βασικό κριτήριο για εμάς ήταν οι παραγωγοί να είναι νέοι» τονίζει ο κ. Λέγγας και διευκρινίζει «Ο μέσος όρος ηλικίας είναι 36 ετών. Εγώ είμαι ο μεγαλύτερος, 43 ετών! Επίσης, βασικός παράγοντας είναι η μέση παραγωγή να είναι μεγάλη, πάνω από 100 στρέμματα».

Η πρότυπη µονάδα τυποποίησης και συσκευασίας σταφυλιού, στο Κιάτο, είναι δυναμικότητας συσκευασίας 4.500 τόνων επιτραπέζιων σταφυλιών και µακράς αποθήκευσης 1.500 τόνων. Για το 2016 έχουν προγραμματίσει τη φύτευση νέων ποικιλιών σταφυλιών µε σκοπό την επιμήκυνση της εξαγωγικής περιόδου. Το 90% των εξαγωγών προορίζονται για τη Μεγάλη Βρετανία και φέτος ξεκινούν τις εξαγωγές σε Δανία, Σουηδία, Φιλανδία και Γερμανία.

Η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, σύμφωνα με τον κ. Λέγγα, δεν είναι  η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά αλλά αυτή που πληρώνει καλύτερα. Η μεγαλύτερη είναι η Γερμανία αλλά δεν πληρώνει το ίδιο καλά. Ο μεγάλος ανταγωνιστής  είναι η Ισπανία που διαθέτει το πλεονέκτημα των φθηνών μεταφορικών αφού είναι πιο κοντά  στις μεγάλες αγορές της Ε.Ε.

Στόχος της ομάδας είναι ένα στα τέσσερα σταφύλια που καταναλώνονται στο εξωτερικό να είναι ελληνικό! 

Δεύτερος στόχος είναι η «Πήγασος» να είναι η πρώτη εταιρία στην Ελλάδα με περιβαλλοντική πιστοποίηση προϊόντος.

«Θα δώσουμε έμφαση στην όψιμη παραγωγή του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου- διευκρινίζει ο επικεφαλής της ομάδας- Δεν είναι δυνατόν να εισάγουμε σταφύλια  από την Βραζιλία και το Περού. Η ελληνική καλλιέργεια επιτραπέζιου σταφυλιού, είναι απαιτητική, δίνει στους παραγωγούς σταθερό και επαρκές εισόδημα και παρέχει στον καταναλωτή τρόφιμα υψηλής ποιότητας σε λογικές τιμές ως βάση για μία υγιεινή διατροφή».

enallaktikos.gr



from The Secret Real Truth http://ift.tt/1PkD7Df
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου